Mi az a granola?

Az egészséges életmód manapság egyre inkább előtérbe kerül. Fontos, hogy mivel tápláljuk a szervezetünket, hiszen egy megfelelő életmód és jól megválasztott étrend nemcsak a testi egészségünket, hanem a lelki feltöltődésünket is szolgálja.
Régi mondás „reggelizz úgy, mint egy király…”, ami ma is igaz, mert sokan úgy gondolják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Egy jól megválasztott reggeli lendületet adhat nekünk egész napra, ezért nem mindegy, hogy mivel is kezdjük a napi első étkezésünket.
A granola története, bármennyire is hihetetlen, de már a 19. században elkezdődött. Dr. Sylvester Graham lelkipásztor ötletéből született, aki úgy tartotta, hogy a szervezetünk egészséges fenntartása a mentális egészségünkre is jótékony hatással van. Ő volt az, aki kikísérletezte a graham lisztet, ami a finomlisztnél nagyobb szemcseméretű, lassabban felszívódó szénhidrát, a búza összes részét tartalmazza, ezáltal tele van ásványi anyagokkal. Ebből a lisztből kekszet készített, amit aztán Dr. James C. Jackson fejlesztett tovább, így az ő nevéhez fűződik az első granola megalkotása.
Az 1960-as években történt végül a nagy áttörés, amikor rájöttek, hogy a hagyományos reggelizőpelyhek rengeteg cukrot tartalmaznak, ezért ismét egy egészséges alternatíva felé fordultak, így került előtérbe újból a granola.
Ma már rendkívül népszerű a granola, bár Magyarországon jelentősen később terjedt el, mint nyugaton, sokfélét megtalálhatunk már a boltok polcain.
A granola alapját a gabonafélék képezik, ezek közül is a zabpehely, amihez még különböző olajos magokat, aszalványokat kevernek. A magok közül is a dió, mandula, pisztácia, mogyoró a legtöbbször előforduló hozzávaló, de kesudióval, paradióval vagy törökmogyoróval is ropogós hatást érnek el. A gyümölcsös ízek összetevői leginkább az aszalványok, de egyre népszerűbb a liofilizált gyümölcsök használata, ami ugyan drágább az előállításának köszönhetően, de nagyon különleges ízvilágot kölcsönöz a gabonák mellé.