Almáspite granolaágyon

A narancsos fűszeres granola adta az alapot, a savanykás, lédús alma pedig a krémes tölteléket, illetve a díszítést. Leírhatatlan az az illat, ami ilyenkor elárasztja a lakást, köszönhetően a fahéj, narancs és gyömbér egyvelegének.
Elkészítés
Hozzávalók az alaphoz
- 200 g Narancsos fűszeres granola
- 100 g gluténmentes zabpehely
- 90 g datolya
- 15 g folyékony édesítő (agave szirup/méz)
- 1 db chia „tojás” (1 ek. őrölt chia mag + 2 ek. víz)
- 60 g víz
Hozzávalók a krémes almás réteghez
- 5 db alma (kb. 1 – 1,5 kg)
- 1 tk. fahéj
- 2 tk. citromlé
- 2 ek. méz / eritrit / agave szirup
- fél csomag vaníliás pudingpor
- kb. 2,5 dl almalé (a reszelt almából visszamard lé)
Tetejére
- 1 db alma (kb. 1 – 1,5 kg)
- 1 tk. fahéj
- 2 tk. méz / agave szirup
A recept egy 8 szeletes tortaformához elegendő. Elkészítési idő kb. 1 óra.
Elkészítés
Alap:
A granolát és a zabpelyhet aprítóba tesszük, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót és jól átdolgozzuk, hogy egynemű masszát kapjunk.
Egy tortaformába sütőpapírt helyezünk és bele nyomkodjuk a masszát. Hűtőbe tesszük pihentetni.
Krémes réteg:
Az almát lereszeljük, kinyomkodjuk a levét és kicsit megpároljuk. Hozzáadjuk a fahéjat és a citromlevet.
A fél csomag vaníliás pudingport felfőzzük az almalével és az eritrittel, majd a párolt almához adjuk.
Ráöntjük és szépen elsimítjuk a granola alapon.
Díszítés:
1-2 db almát vékony szeletre vágunk, sütőlapra fektetjük, kevés mézet csurgattunk rá és fahéjjal meghintjük. 10 perc alatt 180 fokon „megsütjük” majd az almáspitére halmozzuk díszítésnek.
1 órát hűtőben pihentetjük.